Címjegyzék
FÉRFI FELNŐTT VÁLOGATOTT
HÍREK
KERET
STÁB
PROGRAM, EREDMÉNY
STATISZTIKA
FOTÓ
VIDEÓ
HÍREK
A stabilitás a kulcs
2019.07.04. Férfi `A` válogatott

Április 17-én választotta meg a Magyar Kézilabda Szövetség férfi szakágért felelős alelnökévé Nagy Lászlót az MKSZ küldöttgyűlése, a játéktól június 2-ával visszavonuló klasszis ezúttal már a férfi válogatottal kapcsolatos elképzeléseiről nyilatkozott. 

- A januári világbajnokságon még játékosként segítette a csapatot, mostantól azonban alelnökként újszerű szerepben bír befolyással a csapatra. Megítélése szerint mi szükséges ahhoz, hogy válogatott fejlődjön, mi lehet a válogatott szakmai koncepciójának alapja?
- A legfontosabb minden szempontból a stabilitás, ami alatt elsősorban a csapat kiegyensúlyozott teljesítményét értem, mert az minden további tényezőt magában foglal, ezen kívül az erőnlétnek is kiemelkedő a szerepe, az összetartások rendszerében is tervezünk változást és nyilván a válogatott taktikáját illetően is fontos, hogy minden apró lehetőséget megragadjon a pályán a csapat, ami az eredményességet segíti elő. Tehát stabilitás – erőnlét – közös munka – taktika: ezek lehetnek a hívószavak.
- Ejtsünk szót külön-külön is mindegyikről. A kiegyensúlyozottság, stabilitás rövid vagy hosszú távon fontosabb?
- Nem tennék különbséget. Rövid távon is lényeges, hogy egy-egy mérkőzésen belül és egyik mérkőzésről a másikra se legyen ingadozó a teljesítmény, tudjunk tartani egy stabil, lehetőleg magas szintet védekezésben és támadásban is, ehhez persze fontos, hogy hosszú távon dolgozhasson a csapattal a stáb.
- Említette az erőnlétet, ami szintén a stabilitást segíti. Ezen a területen megújulhat a munka?
- A világbajnokságon látszott, hogy kicsit elfogytunk a torna végére, legalább is a legjobbakhoz képest. A válogatott tagjait legutóbb június elején mértük föl, az eredmények alapján személyre szabott programot kaptak a játékosok, az ő feladatuk, hogy elvégezzék a munkát, októberben pedig visszamérjük a csapatot, akkor már tendenciákat is vizsgálhatunk – ennek fényében folytathatja majd az együttes az erőnléti feladatokat. Nagyon fontosnak tartom, és egyáltalán nem gondolom lehetetlennek, hogy ezen a területen a világelittel azonos szintre kerüljünk válogatottként.
- A közös munka fontossága egyszersmind több közös munkát is jelent majd?
- A szövetség célja, hogy a hivatalos válogatott heteken túl is legyenek összetartások, és szeretném itt megköszönni az NB I-es Liga és az élvonalbeli klubok konstruktív hozzáállását, hiszen már most biztos, hogy a 2019-2020-as idényben is kap a csapat plusz napokat, amikor együtt lehet, két-két napot szeptember végén-október elején, illetve márciusban. Ezek talán rövidnek tűnő alkalmak, de fontosnak tartom.
- A taktikát is említette a kulcsterületek között. Milyen feladatok állnak a csapat és a szakmai stáb előtt?
- Nem gondolom, hogy a mai kézilabdában nagy titkok, mestertervek és vezércselek lennének, a sportág az elit szintjén is az adódó lehetőségek minél jobb kihasználásáról szól. Előre léphetünk helyzetfelismerésben, a szélsők és a beállók megjátszásában, a pillanatnyi, adott támadás közben adódó emberelőnyök megjátszásában, a lerohanások kapcsán is. Ezekre a szituációkra érdemes odafigyelni és koncentráltan készülni rájuk, hiszen sok-sok gólt érhetnek támadásban.
- Már ismerjük a 2020-as Európa-bajnokság csoportbeosztását, a vb-címvédő Dániával, Izlanddal, valamint Oroszországgal került egy csoportba a csapat, a középdöntőben a négyes első két helyezettje folytathatja majd a tornát. Milyen keretet jelöl ki a nemzeti együttes számára a kontinensbajnokság?
- Több szempontból is érdemes megvizsgálni a kérdést. Az első és legfontosabb, hogy az Európa-bajnokság részint egy olyan verseny, amelyen fontos az eredmény, másrészt pedig alkalom az építkezésre, fejlődésre. Nem is lehet más célunk, mint fölvenni a versenyt a riválisokkal, a dánok talán külön kategóriát képviselnek hozzánk, az izlandiakhoz és az oroszokhoz képest, de nem kérdés, hogy a továbbjutásért harcolnia kell a csapatnak, minden meccs minden percében, ugyanakkor részcélokat is ki kell tűznünk, ez pedig az, hogy fejlődjünk, a tornára készülve és a torna alatt is. A másik aspektus az olimpiai részvétel kérdése. Talán nem a kézilabdában a legegyszerűbb a kvalifikációs rendszer, de fontos tisztázni, hogy az olimpiára közvetlenül úgy juthatnánk ki, ha megnyerjük az Eb-t vagy a dánok mögött leszünk Eb-ezüstérmesek. A kvalifikációs tornára két módon szerezhetünk részvételi jogot: az egyik, hogy azon két válogatott egyike leszünk, amely a legjobb helyezést éri el januárban azok közül a csapatok közül, amelyek a vb-n nem végeztek előttünk. Ezek a csapatok a mi águnkon Bosznia-Hercegovina, Izland, Lengyelország, Oroszország, Portugália, Svájc és Szlovénia, míg az A-B-C-ágon még több együttes: Ausztria, Csehország, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Hollandia, Lettország, Montenegró, Szerbia és Ukrajna. Egyik csapat ellen sem lépünk, léphetünk pályára esélytelenül, de azt gondolom, rendkívül nagy jelentősége lesz a helyezések szempontjából annak is, hogy a vb-n előttünk végzett csapatok milyen eredményeket érnek el egymás ellen, és az itt felsorolt csapatokkal szemben, és nyilván az A-B-C-ágon már csak a kvótákért versengő több csapat miatt is nagyobb eséllyel kerülnek be a középdöntőbe csapatok az említettek közül. Az olimpiai selejtezőt az Eb-től függetlenül is elérhetjük, ha a vb-n előttünk végző országok közül három is közvetlen olimpiai kvótát szerez, azaz egyszerre teljesül, hogy Brazília augusztusban megnyeri a Pán-Amerikai Játékokat, januárban Egyiptom megnyeri a Tunéziában sorra kerülő Afrika-bajnokságot és a vb-n előttünk végző országok egyike nyeri az Európa-bajnokságot, netán Dánia mögött ezüstérmes lesz. Ez esetben részt vehetünk – az Eb-eredményektől függetlenül – az áprilisi olimpiai selejtezőn. Óriási bravúr lenne, ha pályára léphetnénk a tokiói részvételért. Az Eb-szereplés harmadik szempontja már messzebbre mutat, ez pedig a 2022-es, hazai rendezésű Európa-bajnokság és a 2024-es párizsi olimpia. A leghangsúlyosabb célokat ezekkel a versenyekkel kapcsolatban szeretnénk megfogalmazni, ez pedig a sikeres hazai szereplés két és fél év múlva, illetve az esély megteremtése az olimpián való jó eredmény elérésére.
- Miben kell leginkább előre lépnünk, hogy stabilabbá váljon a válogatott? Hiszen ez az eredményességnek is előfeltétele.
- Két szót emelnék ki: bizalom és önbizalom. Ez egyrészt a csapatba, a közös munkába vetett hit a sportág szereplői körében, másrészt pedig nagyon sok múlik a kerettagok önbizalmán. Sok véleménnyel találkozom szerte a világon, és szinte mindenki jóval magasabbra taksálja a magyar válogatottat a játékosok tudása alapján, mint mi magunk, ez pedig az eredményességünkre is visszahat. Ezen jó lenne változtatni, ennek kulcsa pedig az önbizalom.
- Alelnökként milyen szerepe lehet ebben?
- Egyelőre a kezdeti lépéseket igyekszem nagy lelkesedéssel megtenni, és jól esik, megtisztelő az a támogatás, amit a szövetségen belül és a kluboktól kapok. Sportigazgatóként, valamint az MKSZ-ben a férfi szakágért dolgozva sem szeretnék eltávolodni az öltözőktől, hiszen közel harminc éve oda tartozom és szeretnék a közelében maradni.
- A válogatott koncepcióját a fentiekben megfogalmazta, de mi a helyzet a csapat szakmai stábjával?
- Folyamatosan egyeztetünk, szeretnénk a legjobb megoldást megtalálni a fenti tervek, célok alapján. Amint időszerű lesz, természetesen konkrétumokról is értesülni fog minden érdeklődő kézilabdabarát, addig is még szeretnék türelmet kérni.

FÉRFI FELNŐTT VÁLOGATOTT
NŐI FELNŐTT VÁLOGATOTT
FÉRFI JUNIOR VÁLOGATOTT
NŐI JUNIOR VÁLOGATOTT
FÉRFI IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT
NŐI IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT
FÉRFI SERDÜLŐ VÁLOGATOTT
NŐI SERDÜLŐ VÁLOGATOTT
www.mksz.hu
- Főoldal
- Napi műsor
- TV közvetítés
- Fegyelmi
MKSZ
- Főoldal
- Hírek
- NEK - Edzőképzés
- Támogatók
- Elnökség
- Elnökségi határozatok
- Megyei szövetségek
- Adatvédelmi szabályzat
- Munkatársak
- Bizottságok
- NB I-es Liga
- Amatőr Tanács
- Felügyelő Bizottság
- MKSZ Támogatói Alapítvány
- MKSZ Sporttudományi Tanácsadó Testület
- Akkreditáció
- Nemzetközi átigazolás
- Kiadványok
- Címjegyzék
- Fontos információk
- Linkgyűjtemény
- Kézitörténelem
- Antidopping
- Csarnokfelújítási program
TAO Szakma Parasport, csörgőlabda Szenior sport
- Főoldal
- Hírek
- Dokumentumok
- Főoldal
- Hírek
- Főoldal
- Hírek
- Főoldal
- Hírek
Válogatott férfi felnőtt Válogatott férfi junior Válogatott férfi ifjúsági Válogatott férfi serdülő
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
Válogatott női felnőtt Válogatott női junior Válogatott női ifjúsági Válogatott női serdülő
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
Kézilabda versenyek Kézilabda versenyek - K&H férfi kézilabda liga Kézilabda versenyek - K&H női kézilabda liga Néhány link
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Napi műsor
- Küldés
- Edzőmérkőzések
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- kezitortenelem.hu
Gyermekbajnokság Kisiskolás bajnokság Régió válogatott bajnokság Kézilabda az iskolában
- Főoldal
- Hírek
- Dokumentum
- Határozat
- Fotó
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Főoldal
- Hírek
- Videó
- Videó - szakmai
MKSZ - strandkézilabda Játékvezetés Európa Kupa versenyek - férfi Európa Kupa versenyek - női
- Főoldal
- Hírek
- Verseny, bajnokság
- Fotó
- Videó
- Youtube
- Dokumentum
- Oktatás
- Kapcsolat
- Főoldal
- Hírek
- Oktatás, képzés
- Szabályértelmező videóblokk
- Dokumentum
- Nemzetközi játékvezető, delegált
- Keret
- Bizottság
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
Velünk kerek a világ
- Főoldal
- Hírek
- Szakfelügyelők
- Dokumentum
- Fotó
- Videó
- Blog
- Szakmai anyag / dokumentum
- Szakmai anyag / videó