Címjegyzék
NŐI IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT
HÍREK
KERET
STÁB
PROGRAM, EREDMÉNY
STATISZTIKA
FOTÓ
VIDEÓ
ELEMZŐ SAROK
HÍREK
Európa tetején
2019.08.12. Női ifjúsági válogatott

Hibátlan mérleggel, kiváló teljesítménnyel lett vasárnap női ifjúsági Európa-bajnok a magyar válogatott, így a juniorok után az U17-es csapat is a kontinens tetejére ért. Ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző és Horváth Gabriella az MKSZ főtitkára értékelt.

Vasárnap nyerték meg az ifjúsági Európa-bajnokságot, országszerte mosolyt csalva ezzel a szurkolók arcára. Egy nappal az esemény után, hogyan éli meg ezt a sikert?
- Rengetegen gratuláltak, de sokan buzdítottak már az Európa-bajnokság előtt is, ez hihetetlenül jól esik, de sokat is dolgoztunk a sikerért. Láttam boldog játékosokat, szülőket, szurkolókat Celjében, de éreztük azt ez erőt, ami otthonról érkezett. Ritkán tapasztal ilyen érzést az ember.

17 éves lányokról van szó, az első komoly megmérettetésük, mennyire nehéz feladat edzőként ilyen fiatalokkal Eb-n szerepelni?
- Az elmúlt hetekben összesen 31 lányt versenyeztettünk, hiszen a júliusi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon egy másik kerettel versenyeztünk. Mivel a két torna időben nagyon közel állt egymáshoz, így két csapattal készültünk, ami nem volt könnyű feladat a stábnak. Mindkét versenyen be tudtunk jutni az első négybe, és ezt az eredményt is tűztük ki célul előzetesen, amit teljesíteni is tudtunk, sőt túl is tudtunk szárnyalni, ezt nagyon szép eredménynek gondolom. Ugyanakkor azt sosem szabad elfelejteni, hogy az utánpótlás versenyek nem elsősorban az eredményre mennek, hanem a tapasztalatszerzésre és a fejlődésre.

A magyar válogatott mind a védekező, mind a támadó játékban kiemelkedő teljesítményt produkált, a kapusteljesítményünkre sem lehetett panasz. Ön miben látja a csapat sikerét?
- Hihetetlenül akarnak ezek a lányok, és talán nekem szerencsém is volt eddig, de azok a csapatok, akikkel eddig dolgoztam, mindig nagyon akartak. Ha egy picit fáradtak is voltak, gyorsan összekapták magukat, nagyon egységes csapat, jó az összetétele is. Jövőre még nagyobb harc lesz a posztokért, hiszen akkor már nem két csapatot fogunk versenyeztetni, hanem egyet, de ilyen játékosokból egy még jobb csapatot tudunk építeni a kollégákkal.

Az elmúlt időszakban szép sikereket ért el a magyar női utánpótlás korosztály. Az Eb elején többször is hangsúlyozta, hogy nem szabad ezekre a lányokra nagy terhet tenni és nagy elvárásokat felállítani velük szemben. Utólag hogy látja, mennyire tudott felszabadultan játszani a csapat?
- A szlovákok elleni első mérkőzésen még saját magamon is érzetem, hogy rendbe kell tenni a gondolataimat, túlizgultam én is az első félidőt. Tudtam, hogy nyerni fogunk, de mégis valahogy másképp mozgott mindenki a pályán, mint ahogy azt előzetesen elterveztük. Aztán a szünetben rendeztük a sorokat, ami kitartott egészen a végéig. A norvég mérkőzésen nem kellett nagyon izgulnunk, hiszen az csak arról szólt, hogy melyik csapattal játszunk az elődöntőben. A dán mérkőzés első félidejében nagyon bosszús voltam, mert ott tulajdonképpen semmit nem csináltunk meg, abból, amit elterveztünk, teljesen más dimenzióban voltunk, de utána összekapta magát a csapat és a második félidőben olyan védekezést nyújtottunk, hogy akkor már úgy éreztem, akár meg is nyerhetjük ezt a tornát.

A középdöntőben már találkozott a csapat Svédországgal, nem volt könnyű feladat, a maximumra volt szükség. Mi kellett ahhoz, hogy egy jó csapatot kétszer is le tudjanak győzni?
- Az, hogy a döntőben találkoztunk velük. A lányok és én magam sem tapasztaltam még ilyet, hogy ennyi ember eljöjjön szurkolni, és tényleg szurkolni, nem csak megnézni a mérkőzést. A sok magyar zászló és a rengeteg magyar szurkoló nagyon nagy energialöketet adott a lányoknak. Azt mondtam nekik az öltözőben, hogy nagyon irigykedem rájuk, hiszen 17 évesen ilyen lehetőséget küzdöttek ki maguknak. Az edző kollégáknak pedig azt mondtam, hogy magunkra is irigy vagyok, hisz nem sokan játszanak Eb-döntőt, úgyhogy mindent oda kell tennünk és képesek leszünk megcsinálni. Meg is tudtuk csinálni.

Hibátlan mérleggel nem könnyű világversenyt nyerni, hogyan tudta folyamatosan a maximumot kihozni a csapatából?
- Volt egy alapfogadalmunk. Megkérdeztük a lányoktól, hogy mi a céljuk, és mindenki azt válaszolta, hogy meg akarja nyerni az Európa-bajnokságot és így is álltunk hozzá. A fő célunk nem az volt, hogy tovább menjünk a csoportból, nyilván lépésenként kell ezt megoldani, de azt a célt tűztük ki, hogy meg akarjuk nyerni a tornát. Nem is lehetett más a cél ezekkel a játékosokkal, ilyen akaratos, ilyen erős mentalitású csapattal csakis a győzelem lehetett a végcél. Szeretném megköszönni a magyar stábnak a lelkiismeretes munkáját, az összes egyesületnek, a Magyar Kézilabda Szövetségnek a sok segítséget, valamint az összes edző kollégának, akik valaha is dolgoztak ezekkel a lányokkal. Köszönettel tartozom továbbá a NEKA-nak, mert támogattak, hogy itt lehessek. Ez a siker egy közös érdem.

Mi volt az első gondolata miután lefújták a döntőt?
- Ért már sok negatív és nyilván sok pozitív élmény az életben, és ilyenkor az emberben játszadoznak a gondolatok. Ott nagyon úgy éreztem, hogy ez tényleg egy siker. Azt hiszem fennállásom óta elég becsületesen dolgoztam, 30 éve dolgozom a kézilabdában, és ilyenkor kapja vissza az ember azokat az érzéseket, ami miatt újra bele tudsz lendülni a munkába és fel tudsz építeni egy következő generációt. Ami a legcsodálatosabb volt, hogy az Eb-döntő utáni bankettre előbb a lányok érkeztek, én pedig csak azt hallottam, hogy valakik nagyon tapsolnak. Nem tudtam, hogy ez kinek szól. Kollégáimmal pár perccel később érkeztünk a bankettre, és azt láttuk, hogy az egész étterem állva tapsolt a magyaroknak. Hihetetlen érzés volt, a sportnak a legnemesebb dolgát tapasztalhattuk meg. Nagyon jó volt azon az oldalon állni, akiket megtapsolnak, sokat tanultam ebből. A svédek nagyon boldogok voltak, a franciák és a dánok is nagyon boldogok voltak, mindenki nagyon boldog volt.

Horváth Gabriella az MKSZ főtitkára elmondta: - Egy hónapon belül a női junior válogatott megnyerte az Európa-bajnokságot, az ifjúsági válogatott bronzérmet nyert az EYOF-on, illetve megnyerte az U17-es Eb-t. Nagyon büszkék vagyunk a csapatokra. Egy kiváló Európa-bajnokságot láthattunk Celjében, sok jó csapattal, a magyar válogatott nagyon jó, küzdős mérkőzéseket játszott. Fontos kiemelni, hogy ez a válogatott, ebben a felállásban még nem talált legyőzőre, így reménytelien álltunk a döntő mérkőzés elé. Lenyűgözött az a lendület és energia, amivel a lányok odatették magukat a fináléban, és hogy végig a kezükben tartották az irányítást. Ez különösen az elődöntő tükrében volt egy nagyon pozitív meglepetés, hiszen az elődöntő első félidejében nem ment jól a csapatnak a dánok ellen, de meg tudott újulni. Az elmúlt időszakban nagyon jó utánpótlás eredményeink születnek a női vonalon, nagyon sok tehetséges játékosunk van. Közös feladatunk most a klubokkal, a játékosokkal és a kézilabda minden szereplőjével, hogy segítsük ezeket a játékosokat abban, hogy hogyan tudják a következő években a legnagyobb fejlődést elérni, hogy hosszú távon jó döntéseket hozzanak a karrierjükben. Nem utolsó sorban, szeretnénk megköszönni a szurkolóknak, hogy ilyen sokan ellátogattak a döntőre, ez nagyon sokat jelentett a csapatnak és fantasztikus hangulatot teremtettek.

A magyar válogatott eredményei az ifjúsági Európa-bajnokságon:
Csoportmérkőzések:
Magyarország-Szlovákia 31-18 (13-10)
Magyarország-Ausztria 33-23 (17-10)
Magyarország-Románia 39-32 (21-16)
Középdöntő:
Magyarország-Svédország 26-22 (17-15)
Magyarország-Norvégia 28-27 (16-12)
Elődöntő:
Magyarország-Dánia 25-21 (11-13)
Döntő:
Magyarország-Svédország 28-24 (13-9)

Mérleg: 7 mérkőzés, 7 győzelem, 210-167-es gólkülönbség.

Végeredmény: 1. Magyarország, 2. Svédország, 3. Franciaország, 4. Dánia, 5. Oroszország, 6. Norvégia, 7. Németország, 8., Ausztria, 9. Montenegró, 10. Szlovénia, 11. Románia, 12. Szlovákia, 13. Portugália, 14. Horvátország, 15. Hollandia, 16. Spanyolország

A magyar női ifjúsági válogatott Eb-kerete:
Kapusok: NÉMETH Kata (Dunaújvárosi KKA), BUKOVSZKY Anna (GVM Europe-Vác), KUBINA Molli (NEKA), ZSIGMOND Panna (FTC-RAIL Cargo Hungaria)
Jobbszélső: RITTLINGER Lotti (Mohácsi TE)
Jobbátlövők: KÜRTHI Laura (Győri Audi ETO), HORVÁTH Nikolett (NEKA)
Irányítók: KAJDON Blanka (NEKA), WOTH Viktória (NEKA), FARKAS Johanna (Győri Audi ETO), KUKELY Anna (Békéscsabai ENKSE)
Beállók: FARAGÓ Luca (NEKA), BÁNHIDI Barbara (NEKA)
Balátlövők: JUHÁSZ Gréta (NEKA), KORONCZAI Petra (Dunaújvárosi KKA), NAGY Laura (NEKA)
Balszélsők: VÁMOS Mira (NEKA), MÉRAI Maja (NEKA)

Szövetségi edző: ifj. KISS Szilárd
Edző: PAPP György, KUN Attila
Kapusedző: NAGY Zoltán
Erőnléti edző: SZŰCS Martin
Gyúró: SECK György
Technikai vezető: HARGTAI Gábor

 

 

 

FÉRFI FELNŐTT VÁLOGATOTT
NŐI FELNŐTT VÁLOGATOTT
FÉRFI JUNIOR VÁLOGATOTT
NŐI JUNIOR VÁLOGATOTT
FÉRFI IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT
NŐI IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT
FÉRFI SERDÜLŐ VÁLOGATOTT
NŐI SERDÜLŐ VÁLOGATOTT
www.mksz.hu
- Főoldal
- Napi műsor
- TV közvetítés
- Fegyelmi
MKSZ
- Főoldal
- Hírek
- NEK - Edzőképzés
- Támogatók
- Elnökség
- Elnökségi határozatok
- Megyei szövetségek
- Adatvédelmi szabályzat
- Munkatársak
- Bizottságok
- NB I-es Liga
- Amatőr Tanács
- Felügyelő Bizottság
- MKSZ Támogatói Alapítvány
- MKSZ Sporttudományi Tanácsadó Testület
- Akkreditáció
- Nemzetközi átigazolás
- Kiadványok
- Címjegyzék
- Fontos információk
- Linkgyűjtemény
- Kézitörténelem
- Antidopping
- Csarnokfelújítási program
TAO Szakma Parasport, csörgőlabda Szenior sport
- Főoldal
- Hírek
- Dokumentumok
- Főoldal
- Hírek
- Főoldal
- Hírek
- Főoldal
- Hírek
Válogatott férfi felnőtt Válogatott férfi junior Válogatott férfi ifjúsági Válogatott férfi serdülő
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
Válogatott női felnőtt Válogatott női junior Válogatott női ifjúsági Válogatott női serdülő
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
Kézilabda versenyek Kézilabda versenyek - K&H férfi kézilabda liga Kézilabda versenyek - K&H női kézilabda liga Néhány link
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Napi műsor
- Küldés
- Edzőmérkőzések
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- kezitortenelem.hu
Gyermekbajnokság Kisiskolás bajnokság Régió válogatott bajnokság Kézilabda az iskolában
- Főoldal
- Hírek
- Dokumentum
- Határozat
- Fotó
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Főoldal
- Hírek
- Videó
- Videó - szakmai
MKSZ - strandkézilabda Játékvezetés Európa Kupa versenyek - férfi Európa Kupa versenyek - női
- Főoldal
- Hírek
- Verseny, bajnokság
- Fotó
- Videó
- Youtube
- Dokumentum
- Oktatás
- Kapcsolat
- Főoldal
- Hírek
- Oktatás, képzés
- Szabályértelmező videóblokk
- Dokumentum
- Nemzetközi játékvezető, delegált
- Keret
- Bizottság
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
Velünk kerek a világ
- Főoldal
- Hírek
- Szakfelügyelők
- Dokumentum
- Fotó
- Videó
- Blog
- Szakmai anyag / dokumentum
- Szakmai anyag / videó