Címjegyzék
VELÜNK KEREK A VILÁG
HÍREK
SZAKFELÜGYELŐK
DOKUMENTUM
FOTÓ
VIDEÓ
BLOG
SZAKMAI ANYAG
HÍREK
A Hónap Kézisei
2021.02.10. Velünk kerek a világ!

Januárban a Kézisuli Alapítvány Budapest U-9 Fiú-Lány csapatai, az Óbudai Kézilabda Sport Iskola U-12-Fiú-Lány csapatai, valamint a Balmazújváros Leány Kézilabda SE Leány ifi csapata érdemelte ki a hónap kézisei címet.

- Sok nevelőedző számára jelentett hatalmas kihívást a pandémia első és a jelenleg is folyamatban lévő második hulláma. A szinte lehetetlen körülmények mellett is akadtak olyan sportszervezetek, edzők, akik dacolva a helyzettel, kihívásnak érezték a feladatot és képesek voltak munkájukat elvégezni, leleményességüknek, kreativitásuknak köszönhetően! Legfőképpen a sportág és csapatukhoz való elkötelezettséggel igyekeztek a lehetséges megoldásokat megtalálni. Pozitív hozzáállásukat példa értékű kategóriába helyezték a szakfelügyelő kollégáim. A sportszakemberek a problémákban is a lehetőséget látva keresték a megoldásokat! Az alább kiemelésre került három nevelőedző csapata ezen érdemek alapján, megérdemelten került a „Hónap Kézisei” jutalmazottjai közé! Gratulálunk a munkájukhoz! – értékelte a díjazottak munkáját Zsiga Gyula.

Kézisuli Alapítvány Budapest
U-9 Fiú-Lány csapatai
Kőnig-Görögh Dóra: - A Kézisuli Alapítvány U8-U15-ös korosztályaiért felelős szakedző vagyok. Jelenleg az U8 és az U9-es csapatnál vagyok vezetőedző. A csapatunk bázisát a Dobsuli (Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Ált. Isk.) adja, ahol a vezetőség és a pedagógusok nagyon segítőkészek, támogatják a szivacskézilabdázást. A pandémiás helyzetben is együttműködőek voltak, így a tanév elején, a jó időben a szomszédos játszótéren (Hunyadi téren) tudtuk az edzéseket megtartani, majd a későbbiekben, az előírásokat betartva vissza tudtunk térni az iskola tornatermébe. Természetesen, a külsős gyerekeket sem szerettük volna elveszíteni, így az egyesület támogatásával és a szülők szorgalmával, jelenleg szombatonként egy külső helyszínen (Tüskecsarnokban) tartunk edzéseket, itt már mindenki számára. A Dobsuliból jelenleg 12 gyermek erősíti csapatunkat, míg külsős gyermekek közül 3 igazolt játékosunk van és 11 tanfolyamos, akik még most próbálgatják a szeretett sportágunkat. Az említett játékosok közül, heten tavaly kezdték a kézilabdázást, míg a többiek szeptemberben (vagy később) csatlakoztak a csapathoz. Az egyesületnél felmenő rendszer van, így a játékosokat 2 évenként feljebb adjuk az idősebb korosztályokba. Nálam vannak a teljesen kezdő gyermekek, ezért a fő célom a sportág megszerettetése, játékos keretek között. A folyamatosan növekvő létszám eddig pozitív visszacsatolás számomra.
A márciusban elrendelt online oktatás nagyon megnehezítette a gyakorlati pedagógusok és edzők munkáját. Jómagam úgy próbáltam meg az edzéseket helyettesíteni, hogy folyamatosan videó anyagokat küldtem a gyerekeknek, amelyen szereplő feladatokat el kellett otthon végezniük. Heti rendszerességgel összeállítottunk a fiaimmal egy oktató videót, amelyben a korosztálynak megfelelő, szivacskézilabdázást előkészítő gyakorlatok jelentek meg. A feladatot a fiaim - 6 és 8 évesek - mutatták be, a gyakorlatokat feliratoztuk, ha kellett kísérőszöveggel láttuk el.  Így készült videó a labdásügyesség fejlesztéséről, labda eldobásáról és elkapásáról, tompításokról, gurulásokról, koordinációs-, téri-, tájékozódó és ritmusképesség fejlesztéséről. A felvételek megtalálhatóak a Magyar Testnevelőtanárok Országos Szövetségének honlapján. Az aktivitást pedig úgy próbáltam fokozni, hogy többször beszélgettünk online, illetve videó felvételt kértem tőlük egy saját akadálypálya elkészítéséről. Nagyon kreatív megoldásokat kaptam, jó volt látni az egész család aktivitását.
A szülőknek és a gyermekeknek egyaránt nagy igényük van az irányított mozgásokra, ezért meg kell találni hozzájuk az utat, a feltételt, hogy hogyan lehet őket mozgásra invitálni, szivacskézilabda edzésre becsalogatni. Nem egy egyszerű feladat, rengeteg szervezést, munkaórát igényel, főként így a járványhelyzet miatt, de megéri. Ráadásul én szerencsés helyzetben vagyok, hiszen az egyesületemnél, mind a vezetők (Szabó Lászlóné és Dr. Ökrös Csaba egyaránt), mind az edző kollégák nagyon támogatóak, így az ötleteim többségét örömmel fogadják és segítenek a célok elérésében
.

Óbudai Kézilabda Sport Iskola
U-12-Fiú-Lány csapatok
Straniggné Glatz Zsuzsa: - Sportoló családba születtem, nagypapám olimpiai bajnok volt, szüleim sportolók, edzők, testnevelő tanárok. Elsősorban édesapámtól kaptam a tanári, edzői, pedagógiai pályám alapjait. Gyerekként atletizáltam, tornásztam, majd a kosárlabda mellett maradtam. Az egyetem végéig aktív játékos voltam, az egyetem csapatában is játszottam. A Testnevelési Egyetemen testnevelő tanárként végeztem, majd kosárlabda szakedzői diplomát szereztem. Mindig nagyon szerettem a kézilabda órákat, így elvégeztem a kézilabda edzői fakultációt is. Tanítottam, kosárlabdaedzősködtem pár évig, majd a gyerekeim születésekor otthagytam a tanári pályát, személyi edző lettem. Gyerekeim révén kerültem a kézilabdába, hét éve lányom nevelőegyesületében kezdtem ovis kézilabdával foglalkozni. Később koordinációs, erőnléti edző lettem a nagyobbaknál, majd szivacs kézi csapatokat vittem. Így kerültem mostani csapatomhoz az erőnléti edzések mellett. A két edzői feladat nagyon jól megfér egymással, hiszen az erőnléti, koordinációs alapok a legfontosabbak ebben az életkorban.
A csapat nagyon a szívemhez nőtt, hiszen a többségük nálunk kezdte a sportolást 4 évvel ezelőtt. Persze sokan abbahagyták ezalatt, és sok új gyerek is csatlakozott hozzánk. A járványhelyzet persze nem tett jót nekünk sem, sok nehézséggel kellett megküzdenünk. Bezárták a termeinket, sok gyerek kimaradt edzésekről. A csapat nagy része a 3. Kerületi iskolákba jár. Van, aki 4, van, aki fél éve jár hozzánk. A járvány előtt minden évben megrendeztük nekik a hagyományos Mikulás és Nyuszi Kupát, játékos Gyereknapot, hangulatos Karácsonyi játéknapot, családi vetélkedőket, meg persze indultunk a bajnokságban, és sok kisebb meghívásos tornán vettünk részt.
Kiderült, hogy kis csapatunk nagyon összetartó, lelkes, mert így is sikerült együtt maradni, biztosítani a heti három edzéslehetőséget, fejleszteni, edzeni a gyerekeket. Végig edzettünk a karantén alatt is. Videókkal, (kisiskolás labdás ügyességfejlesztés:  https://youtu.be/8c9ddS43DQ4; https://youtu.be/99Xu7cP4oDQ) élőben az interneten folyamatosan kapcsolatban voltunk, dolgoztunk. Nyáron nagy sikerű napközis, majd edzőtáborokat szerveztünk. Mikor megint elvesztettük az iskolákat, szabadtéren, focipályákon szerveztünk edzéseket. Nagy segítségemre voltak ebben kollégáim, Ambrusné, Fazekas Nóra és Mikula Csaba. Egyesületünk vezetője Nádori Klári néni is rengeteget dolgozott azon, hogy legalább hétvégenként teremhez jussunk. Jó hangulatú, nagy létszámú edzéseket tartunk, a gyerekek nagy része szépen fejlődik, és örömmel jön a hidegben, sárban is. A szülők pedig kitartóan támogatnak ebben minket.
Ami nekem nagyon pozitív, az a kinti edzések szerepe a gyerekek fejlesztésében. Szabadtéri edzéseink nagy részét a Hajógyári-szigeten és a Vihar utca Meggyfa utcán lévő betonos kézilabdapályán tartjuk. A Hajógyári-szigeten sok a sík zöld felület, ahol futó iskolázni, futni, játszani lehet. Az új rekortán pályán kézilabdázni is tudunk, az erősítőparkban, lépcsőkön pedig remek erősítő, koordinációfejlesztő gyakorlatokat lehet végezni. A Kolozsváry Tamás utcában bérlünk fedett műfüves pályát, ahol az edzést az atlétika pályán kezdjük futással, futó-, ugró iskolával. Nagyon hasznosak a szabadtéri edzések, amik nemcsak a képesség fejlesztésre alkalmasak, de az immunrendszer erősítésére is.

Pribék István szakfelügyelő: - Mindkét edzőkolléga igen sokat tesz sportágunk népszerűsítéséért, sportszervezetük sikerréért. Pedagógiai, és edzői kvalitásuk példaértékű. Ebben a nehéz helyzetben (egyik sportszervezet sem rendelkeznek saját teremmel) is megoldották, megteremtették a gyerekek számára az edzéslehetőséget. Edzésvideókat készítettek, segítve az otthon végezhető edzésmunkát, melyeket megosztottak, segítve más edzőkollégák munkáját! Nagy öröm és büszkeség, hogy két ilyen nagyszerű emberrel dolgozhatom együtt.

Balmazújváros Leány Kézilabda SE
Leány ifi csapata

Haász-Brandt Bea: - Általános iskolai éveimet sporttagozatos osztályban végeztem, fontos volt az életemben a kézilabda. Számos mérkőzésen, versenyen képviseltük a balmazújvárosi kézilabdát. Számomra a legmeghatározóbb a Kunhegyes Kupa volt, amely nemzetközi torna volt, például ciprusi és román csapatok részvételével. Az egésznek csodálatos miliője, fesztivál jellege volt. E tornák alatt megtapasztalhattuk csapattársaimmal a több napos küzdelmek és mérkőzések alkalmával, hogy mennyire fontos a csapatmunka, az egymásra figyelés, a csapattársak és az ellenfelek tisztelete. Mindig nagyon szép eredményeket értünk el.
Talán ezért is vágytam mindig arra, hogy kézilabdaedző legyek. Szerettem a sportot, csapatépítésben elöl jártam.
Tizennégy éve vagyok kézilabdaedző. A Balmazújvárosi Leány Kézilabda Sportegyesületet 2012-ben alapítottuk, azóta dolgozom itt. Számos korosztályos csapatom volt ebben az időszakban. Többször voltunk az ország legjobb nyolc csapata között, mind iskolai keretek között diákolimpián, mind egyesületi keretek között gyermekbajnokság alkalmával. Számos tornán is érmes helyen végeztünk. Külön büszkeség számunkra, hogy öt éven keresztül Eperjesen is képviseltettük magunkat nemzetközi tornán, ahol háromszor bronzérmet szereztünk. Büszke vagyok csapataimra. A mostani csapataimnál is nagy figyelmet fordítok arra, hogy a gyerekeket a tudásom legjavával vértezzem fel, nagy hangsúlyt fektetek emellett a közösségépítésre is. Ifjúsági III. és Serdülő II. osztályban szerepelünk. Kollégámmal, Jenei Tiborral jól kiegészítjük egymást.
Folyamatosan képzem magam, jelenleg Kézilabda Szakedzői tanulmányaimat végzem az Eszterházy Károly Egyetemen.
Nekünk is – mint nagyon sok csapatnak szerte az országban – nagy nehézséggel jár a jelenlegi helyzetben a folyamatos munka biztosítása. Már tavasszal sem volt egyszerű a dolgunk, de nagyon jól vettük az akadályokat. Online edzések alkalmával találkoztunk videó hívásban, nagy részvétellel. Ezek alkalmával nem csak az edzéseket tudtuk jól kivitelezni, hanem megbeszéltünk egyéb problémákat is, amelyeket a vírushelyzet gördített elénk. Amint lehetett, egyből elkezdtünk edzeni kis csoportokban májusban, igaz már csak kinti, bitumen pályán, mert időközben tőlünk függetlenül a csarnok már nem nyitott ki. Infrastrukturális lehetőségeink a jelenlegi helyzetben is szűkösek, teremhiánnyal küzdünk. Minden alkalmat megragadunk arra, hogy más városokban edzhessünk, ide vagy bérelt busszal, vagy egyesületünk két kisbuszával érkezünk, létszámtól függően. Bízunk a sikeres felkészülésben, biztosítva a folyamatos munkát.
Kívánok mindenkinek ehhez a helyzethez kitartást, jó egészséget, sok türelmet!


Rádin Milutinné szakfelügyelő: - Hosszú időre nyúlik vissza ismeretségünk, hiszen csapataink egymás ellen sokszor léptek pályára. Amióta szakfelügyelő vagyok, azóta jobban belelátok a szakmai munkájába, illetve személyiségébe is. Olyan embert ismertem meg személyében, aki egyesületéért, a Balmazújváros Leány Kézilabda SE-ért mindent megtesz, olyan elhivatottsággal és szakmai felkészültséggel végzi munkáját, amely példaértékű. Edzéslátogatásaim során mindig szeretettel fogadott, tanácsaimat megfogadta, véleményemet, meglátásaimat mindig kikérte. Teremlehetőségük megszűnt tavaly tavasszal, és minden lehetőséget igyekszik kihasználni, hogy teremben edzhessenek. Az online edzéseket is becsülettel megtartotta. Két buszt vásárolt a klub, ezekkel járnak a környező városokba, ahol van teremlehetőség. A kolléga jelenleg szakedzői tanulmányait végzi. Csapataiból több gyerek van jelenleg is a Magyar Kézilabda Szövetség Tehetség programjában.

www.mksz.hu
- Főoldal
- Napi műsor
- TV közvetítés
- Fegyelmi
MKSZ
- Főoldal
- Hírek
- NEK - Edzőképzés
- Támogatók
- Elnökség
- Elnökségi határozatok
- Megyei szövetségek
- Adatvédelmi szabályzat
- Munkatársak
- Bizottságok
- NB I-es Liga
- Amatőr Tanács
- Felügyelő Bizottság
- MKSZ Támogatói Alapítvány
- MKSZ Sporttudományi Tanácsadó Testület
- Akkreditáció
- Nemzetközi átigazolás
- Kiadványok
- Címjegyzék
- Fontos információk
- Linkgyűjtemény
- Kézitörténelem
- Antidopping
- Csarnokfelújítási program
TAO Szakma Parasport, csörgőlabda Szenior sport
- Főoldal
- Hírek
- Dokumentumok
- Főoldal
- Hírek
- Főoldal
- Hírek
- Főoldal
- Hírek
Válogatott férfi felnőtt Válogatott férfi junior Válogatott férfi ifjúsági Válogatott férfi serdülő
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
Válogatott női felnőtt Válogatott női junior Válogatott női ifjúsági Válogatott női serdülő
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Játékos keret
- Szakmai stáb
- Program, eredmény
- Statisztika
- Fotó
- Videó
Kézilabda versenyek Kézilabda versenyek - K&H férfi kézilabda liga Kézilabda versenyek - K&H női kézilabda liga Néhány link
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Napi műsor
- Küldés
- Edzőmérkőzések
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- kezitortenelem.hu
Gyermekbajnokság Kisiskolás bajnokság Régió válogatott bajnokság Kézilabda az iskolában
- Főoldal
- Hírek
- Dokumentum
- Határozat
- Fotó
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Főoldal
- Hírek
- Videó
- Videó - szakmai
MKSZ - strandkézilabda Játékvezetés Európa Kupa versenyek - férfi Európa Kupa versenyek - női
- Főoldal
- Hírek
- Verseny, bajnokság
- Fotó
- Videó
- Youtube
- Dokumentum
- Oktatás
- Kapcsolat
- Főoldal
- Hírek
- Oktatás, képzés
- Szabályértelmező videóblokk
- Dokumentum
- Nemzetközi játékvezető, delegált
- Keret
- Bizottság
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
- Főoldal
- Hírek
- Fotó
- Videó
Velünk kerek a világ
- Főoldal
- Hírek
- Szakfelügyelők
- Dokumentum
- Fotó
- Videó
- Blog
- Szakmai anyag / dokumentum
- Szakmai anyag / videó